KEMERLİ GRUP
Uygulama Alanları
Beklentinizin Tam Karşılığı
Tüneller ve Madenler
Püskürtme Beton (shotcrete) ; normal betona göre daha ince taneli ve daha yüksek çimento oranlı özel dizayn betonun, yüksek basınçlı pompa ile püskürtülmesiyle uygulanmaktadır. Tünel, metro, maden, baraj ve şev stabilizasyonu gibi projelerde kullanılan püskürtme betonun uygulama alanları çok geniş bir yelpazededir. Püskürtme betonlarda çelik hasır kullanımı uygulama sırasında ve sonrasında ortaya çıkan aşağıdaki problemleri beraberinde getirmektedir. Bu problemler;
Çelik hasırın yerleştirilmesi zor, oldukça zaman alan ve iş kazalarına sebep olan bir işçiliktir.
Çelik hasırlı kaplamada, hasırdan dolayı püskürtme betonun yapışma özelliğinin çok değişkenlik gösterir ve geri sıçrama (ribaund) özellikle tavanda % 40 gibi çok yüksek değerlere ulaşır.
Çelik hasırlı püskürtme beton uygulamalarında, kaplamanın kesit geometrisi yönünden sağladığı dezavantajlar çelik hasırın uygun pas payı ile yerleştirilememesine ve aşırı miktarda püskürtme betonu kullanımına sebep olur.
Çelik hasır kullanımı, tünel geometrisi ile hasır arasında kalan boşluğun doldurulamamasına yol açmakta ve bu nedenle kaplamanın nem-su gibi dış etkenlere açık olmasıyla dayanım düşürmektedir.
Kemerix Kullanımının Püskürtme Beton Uygulamalarına Sağladığı Faydalar;
Çelik hasırı ortadan kaldırarak, işçilik ve zaman tasarrufu sağlamaktadır. İş kazalarının önüne geçilmektedir.
Çelik fiber donatılı püskürtme betonun taşıyıcılık özellikleri nedeni ile kaplama kalınlığının çelik hasırlı kaplamaya kıyasla daha küçük olması ve çelik fiber donatılı püskürtme beton kaplamasının çelik hasır içeren püskürtme beton kaplamalarına karşı kesit geometrisi yönünden sağladığı yararlar daha az püskürtme beton kullanımıyla toplam proje maliyetine ekonomi kazandırır.
Kaya patlaması gibi ani ve yüksek tahribat gösteren dinamik zorlamalarda, en önemli işlev olan süneklilik özelliği çelik fiber donatılı püskürtme beton kaplamaları ile sağlanmaktadır
Püskürtme beton kaplamasında büzülme hareketinden, patlayıcı madde kullanımından ve kaya patlamasının dinamik etkisinden kaynaklanacak çatlakların etkin kontrolü, enerji yutabilme kapasitesi yüksek olan çelik fiber donatıların kullanımı ile mümkün olmaktadır.
Çatlakların oluşmasını önler.